Много ученици, студенти и служители в офиса, които страдат от горещото време, ще свидетелстват, че горещите вълни наистина карат мозъка им да се чувства "изпържен", потвърди проучване.

Учените от Харвардския университет проследиха студентите през горещото лято и провериха представянето на лицата, учещи в климатизирани помещения, в сравнение с тези, които са в стаи без климатици.

Те откриха, че учащите в по-горещите сстаи се представят по-зле в тестовете за разрешаване на проблеми и паметта в сравнение с тези с климатик.

Данните от това проучване и други експерименти показват, че хората работят най-добре при оптимална температура, а изследователите препоръчват пускането на устойчиви климатични системи, когато е възможно.

"Това важи за децата в училищата, за служителите в офиса - и често намираме, че температурите са прекалено високи, защото няма климатици", каза д-р Хосе Гилермо Чедено-Лоран, който ръководи проучването, за The Independent.

Предишната работа, изследваща ефекта от горещите вълни върху здравето и умствените способности, е ограничена до по-уязвимите хора в обществото, като възрастните и малките деца.

Това създаде погрешното впечатление, че средният човек не е изложен на риск от горещи вълни.

Като се има предвид, че по-високите температури се превръщат в нормални в резултат на изменението на климата, това е погрешно схващане, което д-р Цедено-Лоран иска да разсее.

Учениците бяха наблюдавани в хода на особено горещо Бостънско лято през 2016 г. и бяха тествани за време на реакция и умствена аритметика малко след събуждане.

По време на горещата вълна студентите в сгради без климатична инсталация постигат средно с 13% по-лоши резултати при тези тестове, отколкото тези в помещенията с климатици.

"Мозъкът е център на контрола за всеки процес в нашия живот", каза д-р Цедено-Лоран.

Той обясни, че интеграцията на много от функциите на мозъка изглежда е негативно повлияна от хипертермия или високи температури, което води до по-лоши резултати от теста.

Д-р Цедено-Лоран казва, че това проучване, публикувано в списанието PLOS Medicine, е предложило реален пример за горещи вълни, възпрепятстващи способностите на иначе здрави млади възрастни.

Въпреки това, въпреки че резултатите са подкрепени от експериментални данни, фактът, че само 44 студенти са участвали означава, че е необходима повече работа, за да се оцени как топлината засяга мозъка.

"Броят на участниците не е много висок, но силата на изследването е, че същите участници са проследени с течение на времето при различни температури", казва д-р Ироиза Дюмонтейл, когнитивен невролог в Birkbeck, университет в Лондон, който не е участвал в проучването.

Освен това тя добави, че е необходима още работа, за да се прецени какви други фактори могат да повлияят на умственото представяне освен топлината.

Професор Макс Хъдли, физиолог от Университета в Бристол, заяви, че благодарение на усещането за умора и жажда - и двете, очевидно засегнати от горещи, потни нощи - умственото представяне на студентите, спящи в общежития без климатици е очевидно по-слабо.

"Според мен наблюденията могат лесно да се обяснят с прости физиологични фактори, които са напълно предсказуеми. Не мога да видя, че това е нещо, за което да се вълнувам ", каза той.

Въпреки това, д-р Cedeno-Laurent иска неговото изследване да информира нарастващата тенденция за модерна климатизация, която е както екологична, така и достъпна за хората в по-топлите части на света.

В сегашния си вид климатичните системи могат да създадат "положителна обратна връзка", при която емисиите от изкопаемите горива, които ги захранват, и охлаждащите агенти, които се изсипват от тях, могат да влошат глобалното затопляне.

"Ние искаме да насърчаваме контрола на температурите, докато разглеждаме как се прави това по устойчив начин", каза д-р Цедено-Лоран.