От доста години се говори, че климатиците ще започнат да се произвеждат с фреон "R32". Това като цяло е просто един от компонентите на R410A. Само че е запалим. 

Ако работите в сферата на климатизацията, най-вероятно вече сте чули за фреона R32... 

В общи линии, пазарът на климатици поема по пътя на фреон R410A около 2006. година, като основната идея е, че този фреон ще е много по-ефективен от предхождащите го R407C и R22. Също, по това време R22 става забранен, заради огромния си понтенциал за увреждане на озоновия слой.

Но от друга страна, R410 е хидрофлуоровъглерод (HFC) и това означава, че този тип фреон, използван широко в климатици и климатични системи е отговорен отчасти за "Парниковият ефект".

И това доведе до нов етап от законите за F-газовете в Европа. Всеки фреон, продаван и използван в Европа вече има еквивалент на замърсяване с въглерод. Това се нарича "потенциал за глобално затопляне" (global warming potential) или просто GWP. GWP на фреона R410A е равен на 2087, което ще рече, че изпускането на един килограм от този фреон е равно на замърсяването с 2087 килограма въглероден диксид...

Именно заради това, големите производители търсха вариант за смяната на R410A с нещо друго... Daikin, както винаги е един от първите, но бързо лед тях Mitsubishi Electric, Fujitsu, Mitsubishi Heavi, Gree, Fuji Electric и други гиганти в сферата на климатизацията започнаха да произвеждат машини, заредени с "по-екологичният" фреон R32... Неговият GWP е около 674, което е две трети по-малко от R410A.

Към днешна дата, има доста хладилни агенти с нисък потенциал за глобално затопляне:HFC 32 (или R32), HFO 1234yf и HFO (хидрофлуороолефин), амоняк (R717), пропан (R290) и CO2 (R744).Но нито един от тези кандидати не е перфектния хладилен агент, съдейки по няколко критерия:

- Околна среда и опазването и.

- Енергия

- Безопасност и икономичност

- Ефективност

Перфектен няма, но повечето производители на климатици вече избраха R32 като най-оптималният избор за момента, защото:

- Има GWP = 674

- Нулев потенциал за разрушаване на озоновия слой

- Има по-висока ефективно и позволява по-дълги тръби при монтажа на климатиците

- Позволява зареждането на по-малко количество фреон за 1 kW мощност

- Сравнително ниска цена

И преди да започнете да се притеснявате, че това е нещо ново или неизпитано, искам да кажа за информация, че този тип фреон се използва в Япония от 4-6 години и има над 10 милиона монтирани и работещи климатици с този хладилен агент.

Едно от важните предимства на R32 е това, че той е еднокомпонентен(повечето фреони не са). Това означава, че този фреон е лесен за повторно използване и рециклиране.

В най-близко бъдеще, цените на климатиците с R32 ще са по-ниски от тези на вече познатия R410A... А когато прочетете този пост, вероятно вече ще е така... Според Европейското законодателство R410 ще е забранен след 2020 година, но аз лично не виждам смисъл да се чака дотогава. При положение, че две почти еднакви климатика се предлагат в два варианта R410A и R32 и са с еднаква цена, моля помислете за природата и вземете климатикът с R32.


http://bgtop.net/help/1531227969#code