Повечето хора си мислят, че монтажа на климатик е нещо просто като закачането на една картина. Но съвсем не е така на практика. За монтаж на един климатик са необходими повече неща. 

Да започнем с необходимите инструменти:

Стълба - не винаги е необходима, но е неприятно да се монтира климатик от стол или каса за бира примерно:)

Нивелир - това също е инструмент, който присъства в повечето домове, но доста голям брой колеги не използват по време на монтаж.

Перфоратор - има по 80, има и по 300 лева, всеки сам си решава на какво да заложи.

Къртач - перфоратор, с който се пробива дупка в стената за пакета от медни тръби, кабели и конденз.

Пахосмукачка с подходяща мощност и накрайници.

Винтоверт.

Вакуум помпа.

Манометричен блок с маркучи или както е по-известно - манометри.

Също е необходимо да има по ръка и конусна дъска за направата на валцовки за връзките на медните тръби, специален тръборез за рязане на тръбите, шабър за зачистване на "мустаците" от рязането на медните тръби, ключове за затягане, комплект отвертки, клещи, секачки, чук и още един цял куфар с ръчни инструменти :)

И едно от най-важните неща е човекът, който ще извърши монтажа да има опит.

Добре, всеки, който има горепосочените интрументи и опит естествено, може да извържи монтаж на климатик сам.

Обаче ще са му необходими и някои материали за монтаж на климатик, които не се намират навсякъде.

Ето и някои от тях:

Медни тръби:

Масово на Българският пазар от няколко години се предлагат и съответно се влагат в монтажите на климатици, тънкостенни тръби, които са доста по-евтини. Налягането на фреона при работа на климатика може да достигне 37 бара. Затова не препоръчвам да се пести от медни тръби и дебелината на стената им.

- Медни тръби - в зависимост от мощността на климатика, тръбите са с рализчни диаметри - Ние от Climahit (К енд В Сервиз ООД) гарантираме, че при всеки монтаж на климатик, изпълнен от нас, ние ще използваме медни тръби с дебела стена, отговарящи на стандарт EN 1057

- Изолация: Изолация за медни тръби от синтетичен експандиран каучук.

- Кабел за комуникация и за захранване на климатика... Тук всеки сам избира сечението и качеството на кабела. Ако мислите да спестите пари от кабелите, първо помислете колко струва възстановяването на изгоряло жилище. Да не говорим за опастността от жертви.

- "Бандаж" - Ние използваме винил с ултравиолетова защита. Всеки от Вас е виждал изгорели или изядени от птиците изолации на медни тръби.

Крепежни елементи:

- Дюбели за монтаж на стойките за външното тяло, които обикновено са с размери 10Х80, 10Х100, 10Х140, 10Х160 или по-дълги, ако има топлоизолация. - Ние използваме дюбели с високо качество с цени от 1лв на брой, някои си намират по 0.5 лв за брой (за качеството няма да говорим)

– Стойки за монтаж на външно тяло на климатик - Ние използваме с дебелина минимум 2мм, повечето колеги - 1.5мм

- Дюбели за монтаж на стойката на вътешното тяло, обикновено с размер 8Х40 или 8Х60. Използваме дюбели от качествена платмаса, но сме виждали монтажи с дървен чеп и намерен на земята винт :)

- Скоби за кабел, кондензен маркуч, или тъбен пакет.