В www.google.bg и www.youtube.com е препълнено със подобни снимки и видеоклипове на "професионални монтажи".

 

(Доста интересна стойка за монтаж на външно тяло)

(Сигурно колегите не са имали дюбели или стойки под ръка)

(Автора е неспособен да опише този монтаж)

 

(Просто хвърлен на земята. После ще се чудим защо климатикът е станал ледено блокче)

 

За да избегнете това да се случи и на Вас, лично препоръчвам, монтажът на Вашият климатик да го извърши истински професионалист, а не просто комшията или приятеля на Ваш приятел.

Ето и някои от нещата, които трябва да се направят още преди започването на монтажа:

Първото много важно нещо е да се избере точният климатик за помещението, в което ще се монтира.

Има всевъзможни сайтове за продажба и монтаж на климатична техника, които предлагат онлайн калкулатори за пресмятане на мощността, необходима за затопляне или охлаждане на едно помещение, спрямо площта му. Но трябва да се вземат в предвид и други фактори, влияещи за определянето на топлинните загуби, а именно какво има под и над помещението, площ и материал на стените и колко от тях са външни, има ли топлоизолация, площ и материал на прозорците и др.

В случай, че климатикът не е подбран правилно, е възможно при определени външни условия да не му достига мощност или ако е много преоразмерен, да харчи повече ток от необходимото.

Мощноста, в зависимост от производителя фигурира като мощност в kW или в BTU.

Прочетете повече за: Какво означава BTU?

След като мощността е определена, следващата стъпка е да се избере и производител.

Мина времето, в което избирахме производител по националност. Всички сме чували фразата "Китайски боклук" или "Китайско менте". Също сме чували и "Щом е немско е добро".Обаче истината е че производителите от цял свят се нагаждат спрямо потребителите. А потребителите (особено в България) искат нещо "евтино и качествено". Именно затова повечето производители, включително и сочените за водещи марки в Света като DaikinFuji ElectricFujitsu GeneralMitsubishi Electric през последните години започнаха да изнасят част от производството си в страни, в които работната ръка е евтина.Не е тайна, че повечето стоки на нашият пазар идват от Китай, Турция, Малайзия, Тайланд и др. Но е малко известен факт, че в заводите за климатична техника има до 10 степени на качество, в зависимост от клиента, който поръчва стоката и стойността на продукта. Затова на пазара се предлагат климатици с еднаква мощност на цени от 500 до хиляди левове.

Много от колегите в бранша се опитват да заблудят клиентите си (и в много случаи успяват) като им казват националността на фирмата. Ето и пример - Daikin е японска компания, но има един единствен модел, който все още се произвежда в Япония и се внася на Европейския пазар , и това е URURU SARARA. Останалите модели излизат от заводи в Чехия, Турция, Китай и др.

След като сме избрали производител, трябва да се спрем и на точния модел, който отговаря максимално на изискванията на клиента и на неговия бюджет.

Нещата, които правят един климатик по-добър от друг са енергийният клас , базиран на коефициентите COP;EER;SCOP и SEER.

За тях може да прочетете повече ТУК

Трябва да се обърне внимание дали енергийният етикет е създаден за Европа.

Също така трябва да се вземе предвид нивата на шум,работният диапазон, екстрите и дизайна. В крайна сметка никой не иска да си купи енергоефективен климатик, който да е изключително шумен и да не подхожда на интериора на помещението, нали? 

След като всички стъпки преди да започне монтажа са изпълнени, може да се пристъпи към самият монтаж. 

Ето и основните изисквания за монтаж на климатик ТУК