Меню
Количка

VRV или VRF СИСТЕМА ?

VRV или VRF ?


Много хора погрешно смятат, че VRV и VRF са съвсем различни технологии в сферата на климатизацията. А в действителност говорим за едно и също нещо. Разликата е само в името им. VRV е съкратено от (Variable Refrigerant Volume), a VRF е съкратено от (Variable Refrigerant Flow). Просто като изобретатели на системата, Daikin Industries LTD са си патентовали името и другите марки използват съкращението VRF. В днешни дни системата за централна климатизация става все по популярна и брандове като Samsung например също си имат собствено име за нея. Това е DVM системата на Самсунг, която навлиза на пазара с пълна сила.

И така. Какво всъщност е VRV / VRF / VRV ?

Това е една сложна система, където:

1. Чрез електронни терморегулиращи вентили, вградени във вътрешните тела (климатиците), се регулира с точност количеството на фреона, преминаващ през тях. Точно от там идва и името на системата VRV (Variable Refrigerant Volume) или Променливо количество фреон.

2. В инсталацията циркулира само фреон. Вътрешните тела са на директно изпарение. Това е голямо предимство пред добре познатите ни Чилъри.  

3. Компресорите вече са инверторни и позволяват намаляване на консумацията на електричество, когато системата работи с по-малък товар.

4. Имаме много вътрешни тела (климатици) на един и същи хладилен кръг. Това може да бъде и минус, но при една добре изградена инсталация и добра поддръжка, няма да е проблем.

5. Това е система, изградена от модули, която може да покрие нуждите на огромни сгради.

6. В днешно време с такава система, възможностите за мониторинг и контрол на една VRV / VRF система са почти неограничени.

Структурата на VRV / VRF системата е следната:

1. Едно или повече външни тела с по един или повече компресора.

2. Вътрешни тела (климатици), които могат да бъдат много видове: Стенни, подови, канални, касетъчни и др.

3.  Инсталация от медни тръби с различни диаметри между външното и вътрешните тела. За разпределението на фреона към вътрешните тела се използват специални разпределители, наречени Joints (Джойнтове). Използват се джойнтове, а не просто тройници основно заради дебита на фреона и заради циркулацията на масло в системата.

4. Оперативно окабеляване за комуникация между външното и вътрешните тела (климатиците) и техните управления. В повечето случаи това е двужилен кабел, който създава вътрешна затворена мрежа и е основна част на всяка една VRV VRF инсталация.

Но как работят VRV / VRF системите?

Логиката на работа на всяка една VRV / VRF система е софтуерно заложена платките, които са вградени във вътрешните и външните тела. Естествено, всеки производител пази в тайна този софтуер, но принципа на всички е подобен.

С натискането на един или няколко бутона от управлението на което и да е вътрешно тяло във VRV / VRF системата, потребителят дава сигнал на машината да тръгне или да увеличи мощността си. Също така и казва каква е предпочитаната от него температура и скорост на вентилатора например. Системата приема сигнала и се информира чрез датчици и сложната си електроника за: Външна и вътрешна температура, колко тела са в готовност за работа, на какъв режим и т.н. Във всеки един момент външното тяло „знае“ колко вътрешни тела има на неговата система. Именно способността на VRV / VRF система да се „информира“ и „нагажда“ спрямо заобикалящите я условия, я прави много ефективна. Инверторните компресори и вентилатори ще работят с необходимата мощност на инсталацията, без да преохлаждат или преотопляват.

Има няколко вида VRV / VRF системи:

1. Само охлаждане. Тези системи не са популярни и не са подходящи за нашия климат. Няма да се спираме на тях.

2. Охлаждане  и отопление (Термопомпи). Това са най-разпространените системи. При тях има възможност за работа на системата в режим на „охлаждане“ или в режим на „отопление“. Особеното при тях е, че цялата система работи само в един режим, който е определен от едно управление в системата, наречено Master (Водещо). 

3. Системи с топлинно възстановяване. Те също не са много разпространени, основно заради високата им цена, но са „черешката на тортата“ в развитието на VRV / VRF системите. Особеното при тях е, че освен стандартната инсталация с две тръби, тук се появява и трета. Също така електронните разпределителни вентили са изнесени от вътрешните тела в разпределителни кутии. Това позволява две вътрешни тела от една система да работят едновременно в различни режими (охлаждане и отопление). 

С напредването на технологиите, всяка една VRV / VRF система може да се контролира отдалечено. Също така може да се връзва със BMS (Системи за управление на сгради), което я прави отлично решение за офис-сгради, магазини или хотели.

Ако търсите подобна система, може да се свържете с нас на посочените в сайта телефони или имейл. Ние с радост ще помогнем при избора на марка, модел и тип VRV / VRF.

Няма продукти в тази категория.

Този сайт използва бисквитки. Декларация за поверителност.