Меню
Количка

Информация за Монтаж на VRV климатична система

Екипът на climahit.com е с над 10 годишен опит в изграждането и поддръжката на VRV системи за големи сгради на приемлива цена. VRV (Variable-Refrigerant-Volumeе изобретена през 1982г. и е запазена марка на гиганта в сферата Daikin Industries. С монтираните във вътрешните тела терморегулиращи вентили, количеството на фреона, преминаващ през тях е точно толкова, колкото е необходимо. Всичко се управлява чрез DIII-NET комуникация, която позволява безброй възможности за контрол и мониторинг. Много подходяща система, особено когато имаме една красива сграда, която не искаме да загрозяваме с отделни климатици. В повечето случаи външното тяло на VRV системата е на покрива на сградата.

 

VRV машините са подходящи за големи магазини, офис-сгради, дори и за жилищни такива.

VRV системата има възможност за отчитане на изразходваната енергия от всяко едно вътрешно тяло.

 

Ето как се прави една VRV инсталация с прости думи:

 

1. Най-важното е да се сметне предварително приблизително колко би струвала една такава система и дали ще се помести в бюджета заложен за отопление и климатизация. Трябва да се определят предимствата и недостатъците на VRV спрямо други начини за климатизация и отопление. И ако това е най-добрият вариант, следва да се направят още няколко стъпки.

 

2. Прави се ОВК проект, който трябва да е съобразен с всички помещения, които ще се климатизират. Цената на проекта се оправдава с точно пресметнатите мощности на климатиците и със свеждане до минимум риска от грешки при изпълнението на VRV системата.

- Дайкин имат собствен софтуер (VRV-EXPRESS), с който е изключително лесно да се работи.

- Избира се видът и мощността  на вътрешните тела (ще ги наричам просто климатици за по-лесно) на VRV системата и се нанасят върху проекта. (Тук трябва да се съобрази и местоположението на работните места, ако става дума за офис-помещения. Всеки от нас знае, че не е приятно климатикът да духа директно към нас, особено лятото...)

- Избира се най-доброто място за външното тяло.

- Идва ред на медните тръби. Тръбите в една VRV система са с различни диаметри след всяко отклонение и това трябва да се спазва стриктно. Чрез гореспоменатата програма (DAIKIN-VRV-EXPRESS) можем да нанесем на проекта цялата инсталация от медни тръби, заедно с техните диаметри и дължини.

- Окабеляването също е много важна част. Случвало се да се търси проблем с цяла VRV система, заради едно объркано кабелче. А това струва много нерви и пари на инвеститори и инсталатори. Така че е добре да има и схема за окабеляването (както силово, така и оперативно).

3. След като проекта е готов и съгласуван с всички, идва ред на монтажа на VRV системата.

- Отбелязва се мястото на всеки климатик от системата. Така имаме по-ясна представа точно къде е необходимо да се монтира отклонение(или така нареченият Joint).

Монтират се скоби за медните тръби, като се взима предвид диаметъра на тръбата, дебелината на изолацията и кабелите, които ще минават заедно с тях. Скобата трябва да е достатъчно голяма и да не мачка изолацията на тръбите. В противен случай има риск от теч на конденз от тръбите върху чисто новия таван.

- След като укрепванията са готови, започва монтажът на медните тръби за VRV системата. Тук много важно нещо е чистотата на тръбите. Недопустимо е в тръбите да има прах или влага, които задължително ще допринесат за проблеми със системата. Заварките се правят, докато в тръбите се подава азот. Той не позволява да се получи нагар от вътрешната страна на тръбата. Когато тръбите се почистват от стружките, получени при рязането на тръбите, трябва да се внимава да не попаднат вътре в системата. Това ще доведе до механичен проблем в компресора на VRV-то или до запушване. Тръбите трябва да са изолирани изцяло с микропореста гума.

- След като тръбите са монтирани, започваме с пускането на кабелите. Най-често оперативните кабели за VRV системата вървят заедно с медните тръби, но може да се прокарат и отделно по скари. Силовите кабели за захранването на вътрешните и външните тела обикновено влизат в част „Електро“.

- До всеки климатик трябва да има изведена и линия за конденз. Най-добре е да се направи с ПВЦ тръба.

- След като всичко по инсталацията е готово, медните тръби следва да се запечатят и надуят с азот под високо налягане (обикновено около 30-35 бара). Трябва да престоят така минимум 72 часа без промяна в налягането, за да сме сигурни, че няма пропуск във VRV инсталацията (от някоя шупла в заварка например).

След като е готова и изпитана инсталацията, остава само да изчакаме строителите да станат готови за монтажа на вътрешните тела от нашата VRV система.

4. Независимо дали ще монтираме стенни, канални, касетъчни, таванни или подови климатици в една VRV система, стъпките по монтажа са еднакви (с много малки изключения.

- Прави се укрепване за климатикът. При стенните и подовите климатици е с дюбели и винтове, а при каналните и касетъчните – с анкери и шпилки.

- След като вътрешното тяло е на мястото си, започваме работа по свързването на медните тръби (първо трябва да сме изпуснали азота с който сме надули VRV системата). На края на медните тръби се правят така наречените „конуси“ или „валцовки“ и посредством месингови гайки се свързват към фабрично направените щуцери на климатиците Отново изолираме добре с микропореста гума.

- Връзваме силовите и оперативните кабели към клемите на платката на климатика. Задължително да се спазва схемата за окабеляването. При системата VRV на Daikin, оперативните кабели за комуникация са от две жила и се връзват на клеми F1 и F2 като тръгват от външното/външните тела и минават през всяко едно вътрешно тяло последователно.

- Свързваме и кондензните линии към климатика.

- Монтираме лицевите панели (при стенни и подови климатици) или декоративния панел (при касетъчните климатици) или решетки към въздуховодите на каналните климатици.

- Никъде не споменах за монтаж на външното тяло на VRV системата, но то може да се монтира на почти всеки етап от горепосочените. Там медните тръби се свързват чрез заварки. Силовите и оперативните кабели се връзват, според електрическата схема.

5. Почти на финала сме, но е необходимо да се направят още няколко операции преди пускането на VRV системата:

- След като всички съоръжение са монтирани и подвързани е необходима още една проба за плътност на цялата VRV система. Отново надуваме с азот на 30-35 бара и през следващите 72 часа следим налягането за промяна. Ако няма промяна, значи имаме една плътна система, готова за зареждане с фреон.

- След пробите можем да изпуснем азота и да преминем към процеса на вакуумиране на системата. За такива големи инсталации е необходимо да имаме професионално оборудване. Вакуумирането на  VRV системата е от особено голямо значение, защото така изтегляме въздухът от тръбите. Това се прави, защото във въздуха има влага и газове, които ще повлияят негативно на работата в хладилния кръг на VRV системата.

- Във всяко външно тяло на VRV има зареден фреон, достатъчен за работа на машината без инсталация. Ние трябва да заредим хладилен агент (фреон). Количеството му се пресмята по формула според дължината на тръбите в системата.

         Всичко по системата е монтирано. Тръбите, кабелите и кондензните линии са свързани. Системата е изпробвана за плътност, вакуумирана и заредена с фреон. Следва пускане на VRV системата в действие.

 

ЗАБЕЛЕЖКА: Всички горепосочени дейности, както и пускането на VRV системата трябва да се извършват от обучени специалисти. Дори и малки грешки по време на работа могат да доведат до огромни разочарования и гигантски разходи за ремонти.

Няма продукти в тази категория.

Този сайт използва бисквитки. Декларация за поверителност.